Episode 2 - Sparrow Special, Catullus 2 and 3 (II & III)

The Blue Rock-Thrush (Monticola solitarius)

The Blue Rock-Thrush (Monticola solitarius)

2

PASSER, deliciae meae puellae,
quicum ludere, quem in sinu tenere,
cui primum digitum dare appetenti
et acris solet incitare morsus,
cum desiderio meo nitenti                                           5
carum nescio quid lubet iocari,
et solaciolum sui doloris,
credo, ut tum grauis acquiescat ardor:
tecum ludere sicut ipsa possem
et tristis animi leuare curas!                                         10

2B

tam gratum est mihi quam ferunt puellae
pernici aureolum fuisse malum,
quod zonam soluit diu ligatam.

 

3

LVGETE, o Veneres Cupidinesque,
et quantum est hominum uenustiorum:
passer mortuus est meae puellae,
passer, deliciae meae puellae,
quem plus illa oculis suis amabat.                               5
nam mellitus erat suamque norat
ipsam tam bene quam puella matrem,
nec sese a gremio illius mouebat,
sed circumsiliens modo huc modo illuc
ad solam dominam usque pipiabat;                             10
qui nunc it per iter tenebricosum
illuc, unde negant redire quemquam.
at uobis male sit, malae tenebrae
Orci, quae omnia bella deuoratis:
tam bellum mihi passerem abstulistis.                         15
o factum male! o miselle passer!
tua nunc opera meae puellae
flendo turgiduli rubent ocelli.

 

Bibliography

Fordyce, C.J. (1961). Catullus. Oxford: Oxford University Press.

Garrison, D.H. (2008). The Student’s Catullus (3rd ed.). Norman, USA: University of Oklahoma Press.

Godwin, J. (1999). Catullus: The Shorter Poems. Warminster, England: Aris & Phillips Ltd.

Hooper, R.W. (1985). In defence of Catullus’ dirty sparrow. Greece & Rome, 32.2, 162-178.  

Pomeroy, A. (2003). Heavy petting in Catullus. Arethusa, 36, 49-60.

 

Listen by using the player below. Remember also that the podcast is available on iTunes here, or by searching for "reading Latin poetry" in the iTunes store.